AZ Turnhout zet 2.500e patiënt rugrevalidatie in de bloemetjes
“Na een jaar met hevige rugpijn, waarvoor meerdere inspuitingen en 2 operaties nodig waren, kan ik eindelijk terug bewegen dankzij de rugschool.”
Zo getuigt Wilfried, actief gepensioneerde patiënt, met chronische rugklachten. Het ziekenhuis zet Wilfried in de bloemetjes als 2.500e patiënt van de multidisciplinaire rugschool. In 2008 is de dienst Fysische Geneeskunde & revalidatie van AZ Turnhout gestart met multidisciplinaire rugrevalidatie.
Het revalidatieprogramma bestaat uit een breed programma met intensieve oefentherapie, ergonomische analyse en instructies, pijneducatie door de psycholoog, ontspanningsoefeningen en informatie over het functioneren van de rug. Daarbij wordt rekening gehouden met het type pijn, onderhoudende en versterkende factoren en de professionele en sociale omstandigheden.
Rugklachten
Wilfried is een actief gepensioneerde man die, voor zijn rugklachten begonnen, maar liefst 24.000 stappen per dag deed. “In 2023 begon plots de pijn die steeds erger werd. Ik heb talloze inspuitingen gehad zowel in het ziekenhuis van Antwerpen als in Turnhout, maar niets hielp echt.
Uiteindelijk hebben de dokters een operatie voorgesteld. Na de eerste operatie in mei 2024 kreeg ik opnieuw zeer veel pijn en volgde in de zomer 2024 opnieuw een operatie, met goed resultaat. Toen werd me aangeraden om de rugschool te contacteren en zo ben ik bij dr. Van Damme terecht gekomen. 4 à 5 maanden ben ik 2 keer per week komen oefenen en dat heeft echt geholpen”, zegt Wilfried enthousiast.
“Ik kan ondertussen opnieuw 8000 stappen per dag aan en mijn hond motiveert me om ook thuis te oefenen en buiten te komen. Ik leef niet volledig pijnvrij maar ik heb wel geleerd om te blijven bewegen en mijn pijngrenzen te accepteren.”
Rugrevalidatieprogramma
Dr. Erwin Van Damme is fysisch geneesheer in AZ Turnhout en legt uit: “Veel van onze chronische rugpatiënten vallen op termijn uit de arbeidsmarkt omwille van de pijn. Sommigen raken sociaal geïsoleerd en vaak kunnen ze op weinig begrip rekenen vanuit de omgeving, want de oorzaken zijn niet steeds duidelijk. Dat weegt en daar proberen we met ons rugrevalidatieprogramma een antwoord op te bieden.
Alle factoren die kunnen bijdragen aan de klachten worden onderzocht. Multidisicplinair wil zeggen dat enerzijds tijdens de revalidatie zowel op kinesisten, ergonoom, psycholoog/mental coach als op een bewegingscoach beroep wordt gedaan. Anderzijds werken we met verschillende medische diensten samen om de meest volledige zorg te kunnen bieden aan onze patiënt. De pijnkliniek en de diensten neurochirurgie zijn belangrijke partners.”
Het ziekenhuis heeft bovendien een overeenkomst met Fedris, waardoor werknemers met lage rugpijn als gevolg van rugbelastend werk een bijkomende tussenkomst genieten, als ze langer dan 4 weken en minder dan 6 maanden werkonbekwaam zijn.
Sinds 2008 hebben maar liefst 2500 patiënten samen 70 000 sessies rug- of nekrevalidatie gevolgd op onze dienst.
En de resultaten spreken voor zich: van de deelnemers die werkonbekwaam waren voor aanvang van de revalidatie, zegt de helft dat ze hun werk terug hebben hervat. 70% van de bevraagde patiënten hebben minder pijn dan in het begin van de revalidatie. Meer dan 90 % kan na het revalidatieprogramma beter omgaan met de pijn en 78 % kan beter functioneren in het dagelijks leven." Foto's L. Delvaux/NNieuws
Meer info over rugrevalidatie op AZ Turnhout.
Rubensstraat 166, Turnhout, België